Game of Thrones vs Lost

Milyonları yıllardır ekran başına toplayan, HBO’nun efsane dizisi Game of Thrones sekizinci sezonunda altıncı bölümün ardından final yaptı. Bu finalin, bu güne dek anlattığı epik masala kendini kaptırmış olan  sadık izleyicilerini genel olarak pek tatmin edebildiği söylenemez. Bu açıdan diziyi finalini 2009 yılında yapan efsane dizi Lost’a benzetenler oldu. Çünkü Lost’un da final sezonunda yarattığı beklentiyi karşılayamadığı söylendi yıllardır. Yazımızın amacı da  bu benzerlik üzerinden iki diziyi tekrar irdelemek. Tabii bu benzerliğin  asıl önemli kısmı  her iki dizinin de milyonlarca insanı ekran başına toplamış, popüler kültürü derinden etkilemiş olması.

Lost’un her sezon senaryo manasında teknik olarak  farklı formatlar denediğini ve bu yolla flashback, flashforward, hatta paralel evreni belki arafı kullandığını, olayları iktidar mücadelesinden ziyade bir hayatta kalma hatta var olma öyküsü olarak yorumladığını, karakterlerini çok daha derinlikli olarak ele aldığını ve alt metninde  insana, hayata, aşka, inanca ve kadere dair  pek çok sözü olduğunu unutmadan son tahlilde  iki dizinin kağıt üstündeki ortak noktalarının oldukça fazla olması şaşırtıcı. Bu ortak noktaları şöyle bir sıralayalım ama bu ortak maddelerin her iki dizi için de ziyadesiyle spoiler içerdiğini belirtelim.

  1. Her iki dizide de olanlar çok fazla bir fark yaratmadı. Aslında kurulu düzen devam etti ama başa barışı sağlaması umularak daha yumuşak huylu  biri geçirildi.
  2. Her iki dizide de kuzeyde ne olduğu tam bilinmeyen, doğaüstü olduğu ima edilen bir tehdit vardı.
  3. Diziler ilerledikçe ortaya gerçekten de doğaüstü canavarlar çıktı (Karaduman, Ejderha/akgezenler)
  4. Asıl kahramanlar değil de daha kenardakiler, daha ılımlı ve manevi değerleri öne çıkaranlar pek gönüllü olmasalar da  sonunda iktidarı ele geçirdiler(Bran/Hurley).
  5. Kendini en fazla kaptıran, en iddialı olan, olaylara yön vermeye çalışan karakterler ise bunu canlarıyla ödedi (Jack/Dany). Oysa ikisi de bu yolculuğa iyi niyetle, yüce ideallerle çıkmışlardı, pek çok kişiyi etkileri altına aldılar, bir şeyleri değiştirebildiler, baş kötüyü öldürmeyi de başardılar belki ama kendi hırslarının da kurbanı oldular. Üstelik ikisi de tüm macera boyunca babalarının gölgesini hep üzerlerinde hissettiler.
  6. Kayıplar yaşasalar da kurtulmayı  başaranlar, olaylara yön vermeye çalışmaktan çok peşinden sürüklenen yine de gerektiğinde taşın altına elini koyup iyi niyetle doğruyu bulmaya çalışanlar oldu(Sawyer, Kate/ Jon, Sansa)
  7.  Birbirini en çok seven ve gözü bundan başka hiç bir şeyi pek görmeyen, zaman zaman olaylara yön verseler de hep birbirlerini arayan çiftin sonu birlikte ölmek oldu.(Jamie-Cercei/Sun-Jin)
  8. Diğerleri de Akgezenler de bir gecede tarih oldu.
  9. Her iki dizinin  de çok önemli karakterleri beklenmedik şekillerde seyirciyi şok ederek öldü(Ned Stark, Rob Stark/Charlie, John Lock).
  10. En akıllı ve en manüplatif karakterler sezonlar içinde en çok gelişen, değişen karakterler oldu, üstelik sonunda kurtulmayı da yönetimde söz sahibi olmayı da başardılar(Ben/Tyrion). Ancak ikisi de kendileri için en kıymetli kişileri kaybettiler. En yakın arkadaşlarının ve büyüdükleri şehirlerdeki herkesin katline sebep oldular.
  11. Aşkını olayların önüne geçiren, tercihlerini sevdiğine göre belirleyen herkes öldü (Juliette, Rob, Charlie, Ygritte)
  12. Hainler  yaptıklarının cezasını ödemeye çalıştı, bir yere kadar başardılar ve kendilerini feda ederek öldüler(Theon/Michael, Sayid)
  13. Man of Faith farklı yöntemlerle de olsa suikaste kurban gitti(John/High Sparrow).
  14. Baş kötülerin ikisi de tapınakta kıstırdıkları  düşmanlarını acımadan katlettiler(Karaduman/ Cercei).
  15. En iddiasız ama en yürekli karakterler neredeyse bütün olaylara sessiz sedasız yön verdi, aşkı bulan ve düze çıkan da onlar oldu(Sam/Desmond).
  16. Herkese yardım eder gibi görünürken aslında kendi çıkarına çalışanlar infaz edildiler(Tom/Littlefinger)
  17. İki dizinin de ölen birer başkarakteri beklenmedik şekilde büyü ile  yaşama geri döndü(Jon/Sayid).
  18. Her iki dizide de görevlerini tamamlamadan ölemeyen veya ölümsüzlükten kurtulamayan(Richard/Beric Dondarrion) karakterleri vardı.
  19. Çok yaşlı  ve olduklarından çok farklı görünen  karakterleri vardı (Karaduman/Melisandre)
  20. Yaşanan olaylar sonucunda bir suikastçi, gözü kara bir katil  haline dönüşen kahramanları oldu(Arya/Sayid).
  21. Diziyi tek cümleyle tanımlayan, milyonların benimsediği, popüler kültüre yerleşen replikleri vardı(live  together die alone, winter is coming)
  22. Her iki dizide de birdenbire ortaya çıkan atlar ve bunun üzerinden manevi göndermeler vardı.
  23. İki dizi de karakter motivasyonlarına büyük ölçüde yön veren baba meseleleri oldu.(Tyrion/Jake, John)

Popüler

309
Yazılarımızdan haberdar olmak için abonemiz olun.